Ideas are also weapons...

random selection of articles by Sokol Shameti

Sokol Shameti is just another guy. He's been around bothering with his writings since 1996. He spends most of the time
thinking, writing and aging. If you have nothing better to do, you can dig for other articles by him in the archives of few Albanian and foreign papers, such as "Gazeta Shqiptare" daily newspaper (1996-1998), "Courier International" weekly magazine (1999-2000), "Klan" weekly magazine (1998-2007), "Korrieri" daily newspaper (2007-2009) and "Shqip" daily newspaper (since 2009).

Friday, April 5, 2013

Çfarë kanë bërë romakët për ne?

Nga Sokol Shameti

“Shokë, ilegalë” – e nis fjalimin lideri revolucionar i një grupi guerrilas hebrenjsh në Jeruzalemin e pushtuar nga Perandoria Romake siç përshkruhet në filmin e famshëm kontroversial “Life of Brian”, - “romakët na kanë grabitur gjithçka. Por jo vetëm neve, por edhe baballarëve tanë. Dhe çfarë na kanë dhënë në këmbim? Asgjë!”. Në këtë moment, dikush nga ilegalët befas kujtohet dhe thotë me gjysëm zëri: “Ata na sollën ujësjellësin”. “Edhe sistemin e kanalizimeve”, shton druajtur një i dytë. “Në rregull, në rregull”, vazhdon lideri revolucionar, “por çfarë kanë bërë ata përveç këtyre dy gjërave? Ja ku po ua them unë: asgjë”. Por më pas, teksa ilegalët lëvizin me shqetësim në karrige, nisin të dëgjohen prej tyre në fillim ngurrueshëm e më pas më me forcë njëra pas tjetrës edhe fjalë si: “sistemin rrugor”, “kanalet vaditëse”, “mjekësinë”, “edukimin”, “alkoolin”, “transportin”, “rendin publik”. Lideri revolucionar tund kokën i vënë në siklet dhe pasi i dëgjon të gjithë thotë: “Në rregull. Çfarë kanë bërë romakët për ne, përveç: ujësjellësit, kanalizimeve, rrugëve, kanaleve vaditëse, mjekësisë, edukimit, verës, transportit dhe rendit publik”?

Mbi dhomën e vogël papritur pllakos heshtja. “Asgjë”, thotë pas pak mendueshëm njëri prej shokëve. “E shikoni pra që romakët nuk kanë bërë asgjë për ne”, merr zemër lideri dhe mbledhja rigjallërohet e filmi vazhdon me skena përpjekjesh titaniko-satirike për liri e rimëkëmbje…

***

“Më jepni votën më 23 qershor”, thotë kryetari i një partie që pretendon se nuk ngjan në asgjë me rivalin që kërkon të zëvendësojë në kolltukun e qeverisë. Gjithçka do të jetë ndryshe, do të rilindim, është kredoja e tij. Por është vendi këtu të bëjmë një sprovë të vogël alla “Life of Brian”. Nëse ndjekësit e Ramës dhe Rama vetë do të goditeshin befas nga e njëjta çiltërsi traumatike me atë të ilegalëve në skenën e mësipërme, dialogu do të riprodhohej pak a shumë me një dozë të fortë ngjashmërie. Nga inventari i gjithë gjërave që nënkupton një mendje normale kur flitet për ndryshim të plotë të situatës, do të fillonin të skartoheshin disa gjëra “të vogla”. Në vijim do të shohim se nëse idesë së kësaj “rilindjeje” që premton të sjellë Rama ia pezullojmë ato që kjo Rilindje nuk mund të sigurojë dot, do të na rezultonte një rilindje pa asgjë nga ato që e bëjnë një rilindje - rilindje. Shkurt, një “rilindje minus”, ose një rivdekje, pra vdekje për së dyti. Për këtë vdekje për së dyti, Rama na fton të luftojmë më 23 qershor.

Kështu, nëse perifrazojmë liderin revolucionar të ilegalëve në Jeruzalemin e pushtuar nga romakët, oferta e Ramës do të tingëllonte pikërisht kështu: “Më zgjidhni mua kryeministër, sepse gjithçka do të jetë ndryshe”.
“A do të luftohet korrupsioni nga kjo qeveri, kur dihet se nëse ai luftohet, duhet të luftohet edhe një komponent i kësaj qeverie”, do të pyesë një nga ilegalët. “Jo, korrupsionin nuk e luftojmë dot”, do të përgjigjet Rama “por prapë, ne do të jemi ndryshe”. “A do të shkëputet qeveria nga influenca e biznesmenëve, ndërkohë që thuajse gjithë grupi i kandidatëve që do të formojnë këtë mazhorancë, janë njëfarësoj-biznesmenë”, do të pyesë ilegali tjetër. “Jo, as këtë nuk e bëjmë dot”, do të thotë Rama. “Po demokracia a do të jetë më e shëndetshme, lidershipi jo aq autoritar saqë të mos pyesë për forume e gjithçka ta zgjidhë vetë?”, është pyetja tjetër dhe përgjigja: “U çmende? Siç është PS, ashtu do të jetë edhe qeverisja e PS”. “Po privatizimet a do të ndalen dhe ndërmarrjet e reja publike të rifillojnë të ngrihen për ta balancuar gjendjen”, do të pyesë tjetri. “Asnjëherë nuk e kemi premtuar këtë”, do të përgjigjet Rama. “Po krimi a do të goditet njëlloj, si ai i vrasësit serial ordiner, ashtu edhe ai i vrasësit serial në Gërdec? A do të ketë drejtësi TOTALE?”, do të lëshojë bombën tjetër ilegali i radhës. “Ah, jo fatkeqësisht. Nuk e bëjmë dot këtë por ju duhet të më mirëkuptoni”, do të tundë kokën Rama.

Si përfundim, ndryshimi që premton Rama, largimi i Berishës që ai kërkon, është një lloj ndryshimi formal, modifikim gërmash mbi titullin e një libri, brendia e të cilit është po ajo e mëparshmja. Nëse e mbyllim me shëmbëlltyrën e filmit të fillimit, Edi Rama duhej të thoshte: “Do të jemi një qeveri tërësisht e ndryshme nga kjo e Berishës, POR PA luftën ndaj korrupsionit, shkëputjen e qeverisë nga influenca e biznesit, demokratizimin e qeverisjes, ndaljen e privatizimeve, drejtësinë dhe moralin në politikë”.

Ah, por prit një sekondë. Nëse shqiptarët janë të lodhur me pushtetin e Berishës, ata janë të lodhur jo me ekzistencën fizike të një njeriu të vetëm– siç mundohet të trafikojë opozita - por me pushtetin e “Berishës” si një dukuri që përmban pikërisht këto anomali që qeveria e mundshme "Rama" nuk mund t'i ndreqë dot. Shqiptarët nuk duan të sundohen më nga "Berisha", jo sepse kryeministri është thjesht nga Tropoja dhe është i moshuar dhe jo sexy. Shqiptarët duan të ndahen prej kësaj lloj qeverisjeje sepse ajo gjeneroi korrupsion, pengoi drejtësinë të japë drejtësi për Gërdecin etj, e vuri qeverisjen në shërbim të interesave të të pasurve duke prodhuar mjerim masiv, absolutizoi pushtetin dhe i bëri aeroplana lodër prej letre faqet e Kushtetutës, shpërdoroi pronën publike dhe ekzaltoi atë private dhe të gjithë këtë sistem e mbajti në këmbë përmes llogarish imorale aritmetike me një pjesë të asaj që sot ka kurajon madje të vetëquhet “e majtë”.

E gjithë kjo, është një sfidë poshtëruese që Edi Rama po i bën publikut, duke përfshirë këtu edhe nota shantazhi ndaj kujtdo që guxon të vendosë në diskutim zgjedhjet e tij. Edi Rama, Sali Berisha dhe Ilir Meta sillen ndaj qytetarëve me të njëjtën përqasje. Ata e konsiderojnë triumviratin e tyre në pushtet si të vetmen rrugëdalje për qytetarët që janë të dënuar të mos kenë asnjë zgjidhje tjetër. Edi Rama, shkon deri aty sa “t'i mirëkuptojë” pakënaqësitë, ankesat, neveritjen, vështirosjen e të gjithëve ndaj tij. Por vetëm kaq. Atij as i ngrohet e as i ftohet uji nga e gjithë kjo. E merrni vesh? Në rastin më të mirë ai “na mirëkupton” (në më të keqin, na quan “zagarë të Saliut”). Ne nuk jemi në lartësinë e duhur të zgjuarsisë për ta rrokur gjithë sistemin e ndërlikuar të gjërave që e shtyjnë atë të shndërrohet në një prostitutë. Por ai na mëshiron ne në injorancën tonë e ne s’mund të presim vlerësim më të lartë. Ky është niveli i inteligjencës që pret ai prej nesh, e po të jesh më i zgjuar se kaq, vdes. E shikoni pra që romakët s’kanë bërë asgjë për ne?

No comments:

Post a Comment