Ideas are also weapons...

random selection of articles by Sokol Shameti

Sokol Shameti is just another guy. He's been around bothering with his writings since 1996. He spends most of the time
thinking, writing and aging. If you have nothing better to do, you can dig for other articles by him in the archives of few Albanian and foreign papers, such as "Gazeta Shqiptare" daily newspaper (1996-1998), "Courier International" weekly magazine (1999-2000), "Klan" weekly magazine (1998-2007), "Korrieri" daily newspaper (2007-2009) and "Shqip" daily newspaper (since 2009).

Thursday, May 1, 2014

Si çmontohet një bombë?Kjo, s’është lufta finale. Më 1914, Shqipëria e Luftës së Parë botërore ishte ferri mbi tokë. Njëqind vjet më vonë, më 2014 ajo është sërish një fushëbetejë tritoli, bombash e alarmesh, por të vetmes bombë që duhej t’i kishte përfunduar fitili djegës me kohë, po mundohen t’ia asfiksojnë lëndën plasëse me çdo kusht. Kjo është “bomba” sociale e realitetit ku ndodhet aktualisht pjesa dërrmuese e njerëzve që banojnë këtë territor.
Gjithëfarëlloj hesapesh lahen përditë në Shqipëri duke përdorur mjetin e vjetër, të zhurmshëm e njëherit elokuent, të eksplozivit. Vetëm hesapi kryesor, ai i madhi që do t’i shihte njerëzit të linin në mes luftën shfarosëse mes vedi për ta drejtuar zemërimin kah vatra e vërtetë e infeksionit – kasta sunduese – nuk është pjesë e planit të askujt. Ky është treguesi sesi tensioni në këtë shoqëri sistematikisht të dhunuar po ezaurohet në mënyrë vetëvrasëse midis anëtarëve të saj. Vetë konflikti është shndërruar në një koleksion guerriljesh vetiake për çështje tërësisht personale. Ky gërrmërr i pandalshëm bën punën e një lloj motori që përmes djegies së kuajfuqive të veta të brendshme, tërheq mbi shpinë tërë karrocerinë e sistemit.
Edhe 1 Maji i këtij viti po shpërdoron një tjetër shans që mund të shërbente për t’i dhënë fund komedisë së zezë që vazhdon të luhet mbi skenën e tragjedisë së tejzgjatur shqiptare. Arsyet për ta shpërthyer mu në mes të kësaj skene bombën e një revolte të përligjur sociale dhe politike (kujdes: detyrimisht politike dhe absolutisht jo partiake) - do të ishin të shumta.
Prej të paktën një viti, Shqipëria është një vend jo vetëm i varfër e i abuzuar po aq sa më parë, por tashmë edhe i zhgënjyer. Papunësia gërryese që pritej të zhdukej nga qeveria e re, tani mundohet të maskohet me metoda më arrogante se ato të qeverisë së kaluar, asaj haptaz-djathtistes. Armata e madhe e të papunëve e cila mbetet këmbëngulëse përherë aty, po përdoret ndërkohë si një kobure kërcënuese për ata pak shqiptarë që e kanë një punë. Përballë hijes së saj kanosëse, këta të punësuar pranojnë të shtypen në mënyrë monstruoze nga punëdhënësit e tyre.
Po ashtu hapësira e shprehjes së papajtueshmërisë sa vjen e po ngushtohet. Kabineti qeveritar tashmë refuzon deri të shohë realitetin nëse s’është filtruar më parë përmes syzeve rozë të marrdhënieve publike. Ai po orkestron një censurë e cila ngjan sikur po zbatohet në një vend që s’ka për të marrë statusin e BE-së në qershor. Për të drejta punonjësish as që flitet. Shumica e shqiptarëve të angazhuar në forcën punëtore sot, mbahen nën kushtet e shantazhit të përhershëm e të heshtur i cili ua vjedh gradualisht produktivitetin, qetësinë, shëndetin dhe dinjitetin. Kontratat e punës janë letra higjienike të mbushura me varganë detyrimesh për punëmarrësit e me rreshta të pafundëm abuzivë kushtesh favorizuese për punëdhënësit. Sindikatat janë një barceletë e partiakizuar skajshëm. Shoqëria civile, një pazar plaçkash të përdorura.
Sikur të mos mjaftonte kjo, vendi ndodhet aktualisht në mes të një vale të ashtuquajturash “reforma” të cilat në të vërtetë janë një koncert i paturp tallës me shqiptarët. Përmes topitjes së përgjithshme dhe qorrllëkut të së majtës radikale që është kthyer në një injeksion anestezie në shërbim të pushtetit, Shqipëria po përgatitet të kryejë reforma në arsim, pensione dhe territor.
Reforma arsimore për herë të parë në historinë e Evropës sociale po hakërrehet se do të devijojë hapur para të buxhetit publik që mblidhen nga populli, drejt xhepave të universiteteve private ku shkojnë të pasurit ngaqë nuk preferojnë universitetet e popullit. Po të ndodhte në Francë ajo që po mundohet të zbatojë qeveria “e majtë” me arsimin në Shqipëri, atëherë studentët e këtij 1 maji do t’i bënin ata të 1 majit të 1968-ës të dukeshin si trupë valltarësh tangoje.
Reforma territoriale mban edhe ajo të fshehur tinëzisht brenda saj armiqësinë ndaj qytetarit. Me një akt që po kamuflohet si “kujdes për pakicat etnike”, reforma në fjalë synon të thellojë edhe më tej humnerën që ndan sot qytetarët shqiptarë të përkatësive të ndryshme etnike. Ai synon që në secilin territor të Shqipërisë ku gjuha amtare nuk është vetëm shqipja, të krijojë disa rezervate të privilegjuara të ngjashme me Graçanicën serbe të Kosovës. Prej 20 vjetësh në Shqipëri shkollat e minoritetit dhe ato të mazhoritetit përgatisin armiq të së ardhmes mes fëmijëve të cilëve u mësojnë të urrehen për shkak të gjuhës edhe pse ndajnë të njëjtën varfëri dhe shtypje sociale. Tashmë kufiri do të bëhet edhe territorial; komunikimi midis shqiptarëve dhe minoritarëve qoftë edhe për arsye burokratike, do të jetë edhe më i paktë. Armiqësia e së nesërmes, edhe më e fortë. Përçarja, më efikase. Manipulimi, më i sigurt dhe sundimi më total.
Por nëse në çdo vend tjetër normal, do të mjaftonin edhe vetëm këto shembuj për ta hedhur popullin në barrikada në rrugë, në Shqipëri ka edhe më. Reforma e pensioneve është edhe më skandaloze ndaj për këtë arsye, edhe më e mediatizuar dhe e mbuluar me fjalë kumbuese për ta shitur si sukses. Ministria e mirëqenies dhe rinisë ka marrë përsipër të udhëheqë një kurs aq ekstremist të djathtë të rritjes galopante të moshës së pensionit të pleqërisë, saqë do ta kishte zili edhe Kili i Pinoçetit. Pësuesit e kësaj reforme quhen nga qeveria “përfitues”. Në një ironi të zezë e të pacipë, shqiptarëve që e kanë moshën mesatare 20 vjet më të ulët se japonezët apo suedezët, u thuhet se për shkak të rritjes së jetëgjatësisë do të dalin në pension shumë më vonë se këta të fundit. Një i ri i sapodiplomuar që do të hynte në punë në janar të vitit tjetër duhet të shtrëngojë rrypin edhe për muaj të tjerë, derisa të lirohet vendi në të cilin qeveria po shtrydh një të moshuar i cili po ngjit me mundim metrat e fundit të malores së jetës.
Në një kontekst si ky, vigjilja e 1 majit në Shqipëri do të duhej realisht të mbante erë revolte. Në të vërtetë, ajo mban erë tradhtie. Po si ka mundësi që po ndodh kjo? Si mund të çmontohet me kaq lehtësi një bombë si kjo që duket sikur dita ditës do të shpërthejë – e madje që duket se është një mrekulli që s’ka plasur deri tani?
Pika ku ndodhemi është kjo: reagimin civil e kanë marrë në dorë celulat jozyrtare rinore të kastës partiake që alternon pushtetin çdo katër vjet. Këto trupa xheniere, okupatorë të fushë-protestës ofrohen sot në formate të ndryshme në Shqipëri. Ata janë krijesë e së njëjtës ideologji neoliberale të ekonomisë së tregut e cila e ka kthyer në supermarket edhe vetë politikën, sindikalizmin, shoqërinë civile e çdo gjë tjetër. Vitrina e protestës rreket të plotësojë edhe ajo kushtin bazë të kërkesë-ofertës. Ajo prezanton një larmi të atillë e cila synon ta mbingopë urinë e ngutshme të klasës politike për idiotë që tregohen me gisht. Nga ana tjetër, përmes teprimit me larmi, ajo synon të krijojë konfuzion, copëzim e në fund edhe çaktivizim të mekanizmit shpërthyes brenda minës sociale në Shqipëri.
Kjo është arsyeja pse “pronarët” e 1 majit, na shfaqen sot të veshur tebdil: ca si patriotë, ca si revolucionarë. Ama të dyja këto nënprodukte të skenës defektoze politike në Shqipëri janë thjesht objekte të paidentifikuara fluturuese që orbitojnë posaçërisht secila përreth yllit të vet polar, qendrës së vet punëdhënëse.
Kështu, ndërsa pseudo-patriotët janë sateliti spiun i së djathtës që godet me topin e retorikës së vet të ashpër sundimtarët në pushtet por jo edhe aq të ashpër ata në opozitë; pseudo-revolucionarët majtistë janë sputniku që asgjëson për vdekje nga distanca këmishëzinjtë e opozitës, ndërsa thjesht u bën rikoshetë atyre të pushtetit.
Ky është në fund të ditës edhe funksioni që kanë këto agjenci shërbimesh partiake. Nga njëra anë ata duhet të kënaqin syrin e atyre që mendojnë se statuskuoja në Shqipëri mund të ndryshojë vetëm përmes aksionit kundër stabilimentit politik; t’u japë atyre nga një lodër me të cilën të engledisen në ditën kur mund të ishin duke vërvitur bomba Molotov; t’i veshë me flamur me shkabë ose bluza me çegevarë; t’u kënaqë egon me sllogane në dukje denigruese ndaj kastës – por sigurisht jo ndaj TË GJITHË kastës – t’i vërë të valëvisin banderola, flamuj, postera, të lexojnë kërkesa, ndoshta edhe t’i “krruajë” nga një çikë me policinë a mbase edhe me njëri tjetrin.
Në fund, duhet që vetë këto lëvizje të shërbejnë si emulacion në tabelën e së cilit të gjithë të shohin sa të çekuilibruar dhe qesharakë janë ekstremistët. Mbi të gjitha, njerëzit duhet të shohin se sa ekstremiste është të protestosh për të drejtat e tua në këtë vend. Këto lëvizje duhet të ilustrojnë përmes paaftësisë artikuluese të lidershipit përkatës, përmes sharlatanizmit dhe fytyrës së tyre karikatureske, sesi pushteti është tepër i madh dhe kompleks për t’u vënë seriozisht në pikëpyetje.
Duke e shfryrë bombën sociale shqiptare brenda një karnevali butaforik të veshur me citate nga të teatrove të kohës së Enver Hoxhës plot heroizëm folk dhe revolucionar, ata po mundohen t’i vënë emrin “luftë” diçkaje që është në të vërtetë një formë manipulimi masiv. Ashtu si ripërtypjet e bollëkut të mohuar në festimet e 1 majëve të dikurshëm, kjo është skërmitje e një lufte të mohuar. Luftë, e cila sigurisht, vetëm ajo finalja s’mund të jetë.
Sokol Shameti

No comments:

Post a Comment